eastside karađorđeva

Romske trke i ulična akcija u Karađorđevoj

 eastside.rs

U okviru projekta “Mreža besplatne pravne pomoći CHRIS” aktivisti Odbor za ljudska prava Negotin organizovali su 7. maja razgovor sa stanovnicima Karađorđeve ulice u Negotinu.

Kako bi i meštanima tog dela grada ukazali koje su mogućnosti zaštite njihovih prava, a ujedno ih i informisali o besplatnom call centru kao jednom od načina da stupe u kontakt sa pravnim timom Mreže CHRIS, aktivisti negotinskog Odbora za ljudska prava akciju su organizovali na uglu Karađorđeve ulice i naselja Poljoprivredni kombinat.

Sasvim simbolično za dan akcije odabran je drugi dan Đurđevdana, koji u Negotinu, Romi proslavljaju posebno svečarski. Na taj dan se, tradicionalno, već decenijama, organizuju i trke Roma. Nekada je važilo nepisano pravilo da svi učesnici trke mlađih i starijih, od raskrsnice prema izletištu Bratujevac do centra Karađorđeve, stazu dugu skoro kilometar istrče bosi, ali kako bi se tradicija sačuvala, organizatori su im, poslednjih godina, dozvolili da trče u patikama. Na dar pobednici obe trke, dobijaju vredne darove.

Godinama unazad na ovim romskim trkama nije mogao da učestvuje niko sa strane, van Negotina. I ne samo van Negotina, nego čak ni iz takozvanih neformalnih romskih naselja. Pokušali smo u više navrata da Romima u Karađorđevoj ukažemo na činjenicu da je za dobrobit celokupne ove zajednice neophodno da budu otvoreniji prema Romima iz drugih romskih naselja u Negotinu, i uspeli da ih uverimo da prošle i ove godine na trkama učestvuju i Romi koji nisu iz Karađorđeve. Ove godine su se nadmetali čak i Romi iz Bora, koji su učestvovali u programu”, ističe Dušan Prvulović iz Mreže Odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS i predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.

foto: TimocPress

Upravo je ta “zatvorenost”  i netrpeljivost unutar same romske zajednice karakteristika Roma u opštini Negotin. U Odboru za ljudska prava navode da su Romi koji žive u Karađorđevoj ulici "zatvoreni" prema drugim Romima iz neformalnih romskih naselja u Belom dvoru i onima iz Dunavske ulice. Zato je ova ulična akcija, realizovana zahvaljujući podršci Branitelja građanskih prava, Civil Rights Defenders, organizovana sa ciljem da se Romi, unutar zajednice, približe jedni drugima.

Da bi Romi bili prihvaćeni od neromske zajednice, sigurno je da moraju da prvo srede situaciju unutar svoje zajednice, da budu tolerantniji prema sunarodnicima, a ako sami sebe budu poštovali, bolje će ih razumeti i šira zajednica”, ističe Prvulović.

Ove godine na Romskim trkama u Negotinu nastupilo je i kulturno-umetničko društvo “Rom” iz Bora sa kojim Udruženje “Romi istočne Srbije” iz Negotina imaju izvanrednu saradnju. 

Želja nam je da Negotinu dočaramo našu kulturu i tradiciju, jer su se Romske trke, uglavnom svele samo na trčanje, kao tradicionalnog dela, pa muzika i piće do zore. Zato smo rešili da to malo promenimo i pokažemo ono što najbolje umemo, a to je igra i pesma. Meni je žao što je to trenutno tako, više bih voleo da igra i pesma budu na drugom mestu, a škola na prvom i gledaćemo da to izmenimo”, kaže Dobrica Selimović iz Udruženja “Romi istočne Srbije”.

Tek da se zna, sve je proteklo u najboljem redu. Gosti su, na zadovoljstvo publike, izveli tradicionalne romske igre. U trci Roma, u mlađoj konkurenciji pobedio je Robert Džemailović. Drugi je Dejan Asani, a treći Dušan Jotić. Najbrži u seniorskoj konkurenciji bio je Denis Marjanović. Drugoplasirani je Danijel Burekić, dok je treće mesto osvojio Isa Brvić.