Uhapsiti napadače na Teofila Pančića

Index:YIHR-07-11326-25.07.2010.

Organizacije za ljudska prava osuđuju napad na novinara Teofila Pančića i zahtevaju od policije i tužilaštva da u najkraćem roku otkriju i privedu pravdi napadače.

Teofil Pančić, kolumnista nedeljnika Vreme, brutalno je napadnut 24. jula oko 23 sata na liniji gradskog prevoza u Zemunu. Dvojica mladića sa kapuljačama preko glave, ušli su za Pančićem u autobus, a zatim ga, naočigled putnika, napali metalni šipkama od čega je zadobio kontuzije glave i povrede desne ruke. Nakon neuspelog pokušaja da ga savladaju napadači su pobegli u pravcu centra Zemuna.

Posebno zabrinjava činjenica da niko od putnika koji su prisustvovali napadu nije učinio ništa da nasilje zaustavi, a povređeni Pančić sam pozvao policiju koja ga je prevezla u bolnicu.

Brutalni napad na Teofila Pančića je još jedan u nizu nasilničkih istupa koji kao mete imaju osobe čiji javni angažman karakteriše kritički odnos prema društveno-političkoj situaciji.

Državni organi nepronalaženjem i nekažnjavanjem počinilaca ovakvih napada stvaraju atmosferu u kojoj je nasilje dozvoljeno.

Organizacije za ljudska prava pozivaju kako policiju da blagovremenom reakcijom identifikuje i uhapsi počinioce, tako i tužilaštvo da adekvatnim procesuiranjem ovog napada upute jasnu poruku društvu da se nasilje više neće tolerisati.

Saopštenje postpisuju:

Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM)
Beogradski centar za ljudska prava
Žene u crnom
Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
Centar za kulturnu dekontaminaciju
Fond za humanitarno pravo
Inicijativa mladih za ljudska prava

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin