Napadnuti aktivisti u policijskom vozilu

Centar za praktičnu politiku (Centar) zahteva od Tužilaštva i sudova da se priduže policiji u zaštiti građana Beograda i pravnog poretka u Srbiji i primene najoštrije zakonske sankcije prema huliganima koji su razrušili Beograd u pokušaju da spreče održavanje Parade ponosa. Huligani su tokom nereda napali i policijsko vozilo koje je prevozilo aktiviste nakon završetka Parade.

Grupa od osam učesnika Parade ponosa napadnuta je u Bulevaru Kralja Aleksandra, kod Vukovog spomenika dok su u policijskom vozilu – marici prevoženi do bezbedne lokacije nakon završetka Parade. Vozilo je napala grupa od 20-ak huligana koji su uspeli kamenicama i štanglama delimično da otvore vrata vozila. Sve vreme napada grupa je šutirala i kamenicama gađala vozilo. U poslednjem trenutku, vozač je uspeo da se probije kroz gužvu i da umakne napadačima. Prilikom napada oštećeno je vozilo, a brava na vratima je od udaraca potpuno deformisana. Učesnici Parade bezbedno su izvučeni iz vozila na gradilištu pored policijske stanice na Zvezdari uz upotrebu mašine za sečenje metala i asistenciju radnika sa gradilišta. Izvlačenje iz vozila aktivisti su uspeli da zabeleže moblinim telefonom. Snimak je moguće videti na web sajtu: www.policycenter.info

Nijednog trenutka huligani se nisu dvoumili da napadnu policijsko vozilo. Napadi na policiju širom Beograda nedvosmisleno pokazuju da su ekstremisti i huligani ohrabreni nereagovanjem državnih organa u prošlosti tokom sličnih nereda i nefunkcionisanjem kaznenog sistema Srbije. Centar za praktičnu politiku zahteva od Tužilaštva i sudova da hitno preduzmu sve što je u njihovoj moći kako bi se zaustavilo divljanje ekstremista i obezbedila sigurnost za sve građane Beograda i Srbije.

Za više informacija možete kontaktirati direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića na e-mail: dragan@policycenter.info ili na telefon 063 339 344.

Centar za praktičnu politiku

Beograd
+381 11 337 4129
www.policycenter.info

Video Materijal:

Izvlacenje iz marice nakon napada huligana

Galerija slika:

Promotivni materijal:

Press cliping:

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin