Trening obučavanja medijskih profesionalaca

U Nišu, u hotelu My Place, u periodu od 09. do 11. aprila 2012. godine održana je trodnevna radionica u sklopu programa obučavanja medijskih profesionalaca, u organizaciji nevladine organizacije Integracije SADA!, u saradnji sa sa ambasadom SAD u Beogradu.

Dvanaestoro novinara/ki sa teritorije čitave Srbije prisustvovalo je treningu na temu ’’IZVEŠTAVANJE SA IZBORA I POLITIČKO NOVINARSTVO’’

Dopisnik američke novinske agencije The Associated Press, Slobodan Lekić, koji ima veliko iskustvo u ovoj oblasti novinarstva, predstavio je učesnicima/cama sledeće teme:

 • Političko izveštavanje i pokrivanje izbora u "tranzicionim demokratijama" (Balkan, Azija, Rusija...)
 • Izveštavanje sa izbora: SAD i EU
 • Kako funkcioniše izborni proces u EU i SAD
 • Kako američki novinari pokrivaju političke kampanje i izbore
 • Odnosi političara i štampe u EU i SAD
 • Pristup informacijama u institucijama EU i SAD (Stejt Dipartment, Bela Kuća, Kongres, Pentagon)
 • Politički procesi i izbori na Balkanu i u Srbiji u očima stranih izveštača
 • Osnove kvalitetnog političkog intervjua
 • Praktični saveti za tačno i nepristrasno izveštavanje o političkim i društvenim dešavanjima
 • Kako o politici izveštavati na objektivan, relevantan i zanimljiv način
 • Primeri i analiza štampanih i video priloga (političko izveštavanja, izbori)…


Drugog dana treninga organizovana je poseta izbornim štabovima pokreta Preokret i Socijalističke partije Srbije. Mr Predrag Jelenković, menadžer i šef odborničke grupe LDP-a u Nišu i Miloš Bojović, šef izbornog štaba Gradskog odbora LDP-a Niš detaljnije su upoznali sve prisutne sa izbornim radnjama kao i zakonima koji određuju izborne radnje. Ujedno su se osvrnuli i na izborne komisije, ne propustivši da dodaju kako je naš izborni sistem vrlo neuređen, nemoderan i da je teško snalaziti se u njemu. Za sam kraj je bilo nešto više reči o finansiranju političkih partija i samih izbora. U izbornom štabu SPS-a novinare/ke je dočekao prof. dr Igor Novaković, predsednik Gradske opštine Palilula i kandidat niških socijalista za gradonačelnika, dok je njihov kandidat za predsednika Skupštine grada Mile Ilić, koji je na toj funkciji i sada. U prostorijama izbornog štaba bili su prisutni i članovi Organizacionog odbora za predstavljanje predsedničkog kandidata Ivice Dačića, koje će biti održano 25.04.2012. godine u hali ’’Čair’’. Bilo je reči o tome kako je programska orjentacija SPS-a vrlo precizna, kako je došlo do suštinskih promena stvari unutar SPS-a i do promene statuta partije. Za razliku od prethodnih izbora po svim statistikama njihova ciljna grupa su mladi ljudi do 30-ak godina, za razliku od prethodnih izbora. Kampanja SPS-a počinje za neki dan, biće jezgrovita iako ne i skupa. ’’Svaki član SPS-a zna zašto je u partiji, a to je borba protiv korupcije, socijalna pravda i neotuđivost teritorije’’, dodao je za kraj Novaković.

Trećeg dana treninga pored Slobodana Lekića, učesnici/ce su imali priliku da prisustvuju prezentaciji Dragana Petkovića, licenciranog trenera CeSIDa za posmatrače izbora i izborne procese. Trenutno radi kao savetnik za Evropske fondove, EU Integracije i međunarodnu saradnju u Nišu i regionu. Petković se posebno osvrnuo na ulogu medija u razvoju društva i demokratizaciji Srbije, retrospektivu razvoja odnosa i partnerstvo sa civilnim sektorom i ulogu medija i civilnog sektora u transparentnosti izbornog procesa. Trodnevni trening u Nišu, kome je kao novinar saradnik elektronske novinske agencije TimocPress prisustvovala Sanijela Dinic, pravnica Odbora za ljudska prava Negotin, završen je dodelom sertifikata svim učesnicima/cama radionice.

Video Materijal:

Galerija slika:

Trodnevni trening u Nišu

Promotivni materijal:

Press cliping:

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin