Država i društvo se u svakoj prilici moraju suprostaviti nasilju

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011 pozdravlja odlučnu reakciju policije posle fudbalskih utakmica u Nišu i Novom Pazaru i poziva predstavnike državnih organa da jasno ukažu da je nasilje u Srbiji neprihvatljivo i da će policija i pravosuđe uvek reagovati protiv onih koji napadaju građane i uništavaju imovinu. Istovremeno, spremnost organizacija koje ne podržavaju Paradu ponosa da jasno osude nasilje predstavlja ohrabrujući znak za celo društvo.

Posle fudbalske utakmice Radnički – OFK Beograd (21. septembra) policija u Nišu je privela najmanje 15 huligana koji su napadali policiju i u kratkom periodu zaštitili građane i imovinu u ovom gradu. Slična reakcija policije se desila i u Novom Pazaru, kada su policajci takođe napadnuti, a igrači zarobljeni u svlačinoci. Sudeći prema izveštajima medija, očigledno je da država uvek i u svakoj situaciji može biti jača od nasilnika i onih koji prete građanima i uništavaju imovinu.

Iako se ovakvi incidenti dešavaju često, fudbalske utakmice nikada nisu zabranjivane, a policija je uvek osiguravala javni red i mir ne samo na stadionu, već i van njega. Zbog toga Organizacioni odbor očekuje da državni organi jasno osude sve one koji bi i ove godine eventualno posegli za nasiljem protiv učesnika Parade Ponosa 2011, kao i policije, ostalih građana i imovine. Pravosudni organi moraju reagovati i na eventualnu pripremu nasilja, ali i na pretnje upućene na internetu, putem grafita ili na bilo koji drugi način.

Organizacioni odbor pozdravlja protivljenje nasilju koju je u intervju dnevnom listu "Politika" izneo Radovan Tvrdišić, član Upravnog odbora pokreta "Dveri". On je ponovio da su "Dveri" i ranije "jasno i glasno rekle da nisu za nasilje, nego za dijalog". Organizacioni odbor smatra da je dijalog važan, naročito ukoliko mu je cilj smanjenje nasilja i poštovanje ljudskih prava svih građana Srbije . Istovremeno, važno je i da sve druge organizacije i grupe, jasno i nedvosmisleno odbace nasilje kao metod borbe protiv onoga što im se ne dopada u društvu .

Nasilje u Srbiji je dovelo do tragičnih posledica, kao što je ubistvo Brisa Tatona, a koje je dovelo do nedvosmislene reakcije čitavog društva. Međutim, nasilje u školama ili porodici je takođe je često bez adekvatnog odgovora države i društva.Pripadnici LGBT populacije su gotovo svakodnevno žrtve nasilja, koja su se takođe završavala ubistvima, a slično je i sa drugim manjinskim grupama. Zbog toga je važno da postoji nedvosmislena podrška društva u obračunu državnih organa sa nasilnicima.

Organizacioni odbor Parade ponosa Beograd 2011 poziva državne organe, a pre svega policiju i pravosuđe da nastave aktivnu borbu protiv nasilja, a organizacije, medije, akademsku zajednicu i istaknute pojedince da jasno osude bilo kakvu pretnju nasiljem i podrže državne organe u slučajevima kada se sprečavaju nasilnici i kada se štite građani. Ovakva podrška treba da postoji pre, za vreme, ali i posle Parade ponosa 2011. godine, koja treba da bude samo povod da se još jednom poruči da nasilje neće biti tolerisano.

Saopštenje Organizacionog odbora Parade ponosa

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin