Promocija knjige „Jedna država okružena Rumunima”

U konferencijskoj sali Odbora za ljudska prava Negotin, u petak, 20. avgusta, u 12:00 sati, promocija knjige „Jedna država okružena Rumunima” - Novinarska reagovanja vezana za problematiku pograničnih Rumuna, pisca i novinara Livija Andreja iz Krajove.

Sačinjena u vidu jednog objektivnog i neophodnig dokumenta, knjiga sadrži važne intervjue iz vodećih talk-show emisija „Verba Volant” i iz informativnih emisija „Nedeljna reportaža”, emitovane od strane televizije „Tele U” Krajova.
I više od toga, objavljivanjem ovih intervjua, „reagovanja” su se pretvorila u stavove. Budući da je prvo ostvarenje ove vrste, knjiga se bavi intenzivno situacijom svih pograničnih Rumuna. Ipak posebno mesto zauzima problematika Timočkih Vlaha/Rumuna. Štaviše, pisac i novinar Liviu Andrej poznaje, iz svojih putovanja na terenu, kenkretnu realnost u kojoj živi rumunska manjina u bivšoj Jugoslaviji.
Dakle, knjiga pruža objektivnu sliku o problemima ove manjine, i skreće pažnju na odnos beogradskih vlasti prema našim sunarodnicima u Vojvodini, koji se potpuno razlikuje od odnosa prema timočkim Rumunima. Ova knjiga je rezultat beskompromisnog novinarstva.

Tako da, istaknuti Tudor Nedelća, Dan Lupesku, Valentin Balucoju, Sorin Fira, Dušan Prvulović, Milan Angel Kosovjanu, i ne u poslednjem redu Bojan Aleksandrović, su oni sa kojima smo upalili plamen rumunizma, na malom televizijskom platou.
Pored autora, na promociji knjige će govoriti i:

Dan Lupesku - Direktor Okružne Uprave za Kulturu, Veroispovest i Nacionalnu Kulturnu Baštinu, Dolž-Rumunija.

Bojan Aleksandrović - Sveštenik paroh Maljnice i Remesijane, protopop Protopopijata Dacia Ripensis.

Dušan Prvulović - Predsednik Odbora za ljudska prava Negotin.

Video Materijal:

Promocija knjige „Jedna država okružena Rumunima”

Galerija slika:

Promotivni materijal:

Press cliping:

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin