Policija zaštitila učesnike Parade Ponosa

Parada ponosa je održana danas, po prvi put u Srbiji. Ovo je veliki korak napred za prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i Transrodnih (LGBT) osoba. Međutim, velike napori od vlasti i policije su bili potrebni kako bi se garantovala sigurnost za učesnike. Prijavljeno je da grupe koje su demonstrirale protiv Parade ponosa povredile nekoliko policajaca, ali da ovi demonstranti nisu uspeli da dopru do same parade.

-Vlasti su uradile sve u njihovoj moći kako bi zaštitili prava LGBT osoba da mirno demonstriraju i da se slobodno krecu po ulicama Beograda, kaže Robert Hardh, izvršni direktor civilnog prava branilaca, koji su učestvovali u paradi. To je veoma pozitivan i važan signal da se prava LGBT osoba uzimaju za ozbiljno i da pretnje i nasilje protiv ove zajednice, neće biti tolerisane.

Procenjeni broj od 1200 ljudi okupio se jutros da učestvuju u paradi, koja je bila mirna demonstracija za prava LGBT osoba. Osim velikih delova LGBT zajednice u Srbiji, predstavnici ministarstava i parlamenta bili su među učesnicima, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i ambasada. Oko 5.000 - 6.000 policajaca su štitili događaj i delovi grada su zatvoreni za saobraćaj od sinoć.

Dva ranija pokušaja da se organizuje parada u Beogradu su napravljena. Jedan 2001 završio se sa nasiljem nad učesnicima, dok je 2009 morao biti otkazan u poslednjem trenutku, jer je ocenjeno da policija nije mogla garantovati bezbednost učesnicima. Ovogodišnja parada ponosa, kao i druga dva pokušaja, prethodile su pretnje organizatorima i snažnim homofobičnim izjavama na Internetu i na grafitima u nekim delovima Beograda. Juče je bila organizovana anti-demonstracija u gradu.

To da je danas parada ponosa realizovana može biti znak da Zakon o zabrani diskriminacije usvojen u 2009 je ozbiljno shvaćen od strane vlasti. Međutim, činjenica je da više od dve trećine građana Srbije smatra da je homoseksualnost bolest. Diskriminacija prema LGBT osoba je prisutna na svim nivoima društva.

-Od najveće je važnosti da se nastavi sa fokusom na položaj LGBT osoba, kao i da aktivno rade protiv sistematske diskriminacije ove zajednice, kao i drugih ranjivih grupa u Srbiji, kaže Robert Hardh.

Za više informacija i komentare iz Beograda kontakt:

Robert Hårdh, Izvršni direktor Civil Rights Defenders, +46 709 14 63 14
Goran Miletic, Advokat za ljudska prava Civil Rights Defenders Beograd, +381 63 250 433.

Video Materijal:

Parada ponosa u Beogradu - sukobi policije i huligana - B92

Galerija slika:

Parada ponosa 10.10.10

Promotivni materijal:

Press cliping:

Civil Rights Defenders

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin