Policija i tužilaštvo da reaguju na pretnje smrću El Aoudehu Mouafaku (15.02.2011.)

Policija i tužilaštvo da reaguju na pretnje smrću El Aoudehu Mouafaku 15. 2. 2011. Organizacije za zaštitu ljudskih prava zahtevaju hitnu reakciju policije i tužilaštva za borbu protiv visokotehnološkog kriminala povodom pretnji smrću i govora mržnje upućenih građaninu Srbije El Aoudehu Mouafaku.

Mouafaku su, kao korisniku sajta za internet prodaju i kupovinu "Limundo", u poslednjih dva meseca pojedini korisnici ovog sajta više puta pretili smrću i vređali ga na nacionalnoj osnovi. Pored toga, pretili su i upravi sajta da će srušiti sajt ukoliko Mouafaku bude dozvoljeno da koristi usluge sajta. Tortura porukama fašističke sadržine prestala je kada su administratori "Limunda", pod pritiskom, ukinuli nalog Mouafaku i njegovim sinovima, što je jasan signal da se ucena isplati.

Govor mržnje na internetu veoma je česta pojava na domaćim sajtovima i portalima određenih medija i organizacija kao što su "Obraz", "1389", "Nova srpska politička misao", a koji ostaju bez sudskog epiloga.

Veoma je važno da istražni organi nađu način da efikasnije reaguju na poruke kojim se širi rasna, nacionalna i verska mržnja, ali i direktno poziva na linč određenih osoba, čime će se poslati jasna poruka da su zločin iz mržnje, govor mržnje i diskriminacija dela koja će država efikasno kažnjavati.

Saopštenje potpisuju:
1. Inicijativa mladih za ljudska prava
2. Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM
3. Fond za humanitarno pravo
4. Žene u crnom
5. Helsinški odbor za ljudska prava
6. Beogradski cenar za ljudska prava
Koalicija protiv diskriminacije, koju čine:
7. Civil Rights Defenders
8. Regionalni centar za manjine
9. Anti Trafiking Centar - ATC
10. Centar za unapređivanje pravnih studija
11. CHRIS - Mreža odbora za ljudska prava:
- Odbor za ljudska prava Valjevo
- Odbor za ljudska prava Niš
- Odbor za ljudska prava Negotin
- Vojvođanski centar za ljudska prava
- Građanski forum Novi Pazar
- Odbor za ljudska prava Vranje
12. Gayten LGBT
13. Labris - grupa za lezbejska ljudska prava
14. Praxis
15. Udruženje studenata sa hendikepom

OPIS SLUČAJA

Kada je krajem oktobra prošle godine El Aoudehu Mouafaku otvorio nalog na sajtu "Limundo", korisnici sajta, koji se predstavljaju kao "Limundo hack team" ("LHT"), uskoro su počeli da ubeđuju one koji su od Mouafaka kupovali da to više ne čine, nazivajući ga pogrdnim imenima. Početkom februara 2011. godine dobio je nekoliko poruka sledeće sadržine: "…Vrati se u Pakistan za tebe ovde nema mesta. Nećeš raditi dok je nas ovde, to ti je obećanje!!! Muslimančino dosta smo vas mi ubili na Kosovu ali očigledno nismo sve. Samo nek probaju da ti obrišu ocene pašće ceo Limundo!!!! LHT udara uvek i svugde, niko nije siguran niti će biti, dok ne srušimo Limundo. Srbija Srbima, Balije gde im je i mesto, pod zemlju. LHT donosi period zime. Oči ćemo ti vaditi usoljenom kašikom jedno po jedno LHT is no1!!!" Poruke je dobijao sa naloga članova za koje je utvrdio da odavno ne koriste usluge sajta, za šta ima njihove pisane izjave. U jednoj od poruka se kaže da je "LHT delom pravio Limundo sistem, i zna svaku rupu u njemu". "Obećavali da će srušiti sajt ako me 'Limundo' pusti da radim, što se pokazalo kao istinito jer su istog dana kada sam sramno suspendovan da bi se udovoljilo zahtevima ucenjivača, nekoliko sati pre toga onemogućili rad 'Limunda' na nekoliko minuta. Moja porodica i ja smo u strahu, ne spavamo, ne jedemo, narušeno nam je mentalno i psihičko zdravlje", kaže Mouafak. Uskoro su pojedini članovi sajta hakerskim upadom počeli da zloupotrebljavaju nalog njegovog sina Imada. Nakon još nekoliko pretećih poruka "LHT"-a administratorima "Limunda", njegov i nalozi njegovih sinova su ugašeni. Uprava "Limunda" dotad nije reagovala na Mouafakove brojne apele, a po gašenju naloga mu je poručila da se obrati policiji.