"Milion potpisa za REKOM" u Negotinu

11.maj 2011.

Kampanja "Milion potpisa za REKOM" nastavlja sa prikupljanjem potpisa podrške za osnivanje REKOM – a, Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava počinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ. Pozivaju se građani Negotina da na Trgu Đorđa Stanojevića u sredu 11.maja, četvrtak 12.maja i petak 13.maja od 11,00 do 15,00 časova, u realizaciji Odbora za ljudska prava Negotin, daju potpise podrške.

Zainteresovani građani Negotina takođe mogu svoj potpis svakodnevno dati i u prostorijama Odbora za ljudska prava Negotin, u ulici JNA 1A Tržni centar lok. 39 i 40., a kampanja će trajati do 06.06.2011.godine. U Srbiji će se potpisi skupljati na štandovima u 30 gradova.

Deset godina od kraja oružanih sukoba na tlu nekadašnje SFRJ, ni u jednoj od država nije dovršen popis ubijenih u ratu, a više od 15.000 osoba i dalje se vode kao nestale. Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti retko čuju, a brojevima ubijenih često se manipuliše u političke svrhe.

Ovi i mnogi drugi razlozi naveli su više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vera sa prostora bivše SFRJ, okupljene u Koaliciji za REKOM, da zagovaraju stvaranje nezavisne međudržavne komisije kao vansudskog istražnog tela koje treba da utvrdi i javno saopšti činjenice o proteklim ratnim zbivanjima. Među njima su udruženja žrtava, nestalih, veterana, logoraša, novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

"Milion potpisa za Rekom"

"Milion potpisa za Rekom"