Novi grafit na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu


17.02.2011

Spomenik slavnom romskom pevaču Šabanu Bajramoviću u amfiteatru na Nišavskom keju u centru grada, peti put zaredom našao se na meti vandala koji su na postamentu ispisali grafit mržnje: "Stop ciganskom teroru".
Ivan Blagojević, direktor internacionalnog džez festivala "Nišvil" i jedan od inicijatora postavljanja spomenika, kaže da bi spomenik trebalo da ima video nadzor: "Tražili smo da spomenik bude postavljen u Obrenovićevoj ulici, a ne na Keju da se ovakve stvari ne bi događale i da se ne bi Niš pojavljivao u vestima u negativnom kontekstu. Međutim, sada imamo situaciju da se jednom mesečno Niš pominje po ovakvim stvarima. Čovek koji to radi trebalo bi da zna da čini loše svome gradu" - kaže Blagojević.
Dragan Đorđević, koordinator Mreže odbora za ljudska prava CHRIS, smatra da je nedopustivo da se ovakve stvari događaju: "Postoji neko u Nišu kome Romi smetaju i ko želi da skrnavljenjem spomenika uvaženom umetniku pošalje poruku mržnje svim Romima. Nadamo se da će nadležni hitno ukloniti grafit, a ne kao prošlog puta da kukasti krst stoji devet dana ".
Na Šabanovoj statui je nedugo nakon njenog postavljanja prvo bilo napisano ime američkog hevimetal benda "Sleyer", pa je potom neko na postamentu nacrtao kukasti krst. Više od mesec i po na postamentu stoje četiri ocila i grb Srbije, a pre sedam dana dodato je žutim sprejom "slepac", i taj natpis još stoji. Koordinator Lige za Dekadu Roma Osman Balić rekao je da država treba da kodifikuje i sankcioniše govor mržnje i zločine iz mržnje. "Govor mržnje i zločine iz mržnje treba uneti u Krivični zakonik. Svedoci smo skrnavljenja spomenika i to nije upereno samo protiv Roma. Neki primeri pokazuju da to rade klinci, ali nije dobro što to čitaju drugi klinci", kazao je Balić.
On je rekao da ispisivanje pretećih grafita najčešće nije delo organizovanih grupa, ali je ocenio da treba kodifikovati propise o zabrani delovanja ekstremističkih grupa.
Spomenik Bajramoviću do sada je više puta oskrnavljen od kada je u Nišu otkriven avgusta prošle godine.
Video Materijal:

Galerija slika:

Grafit na spomeniku Šabanu Bajramoviću u Nišu

Promotivni materijal:

Press cliping:

Copyright, Odbor za ljudska prava Negotin